Stabijhoun
Ursprungsland/Hemland: Nederländerna
Användningsområde: Stående Fågelhund
FCI-klassifikation: Grupp 7, sektion 1:2
Med arbetsprov

Bakgrund/Ändamål:
Den nederländska rasen stabyhoun hör till den "familj" stående och stötande fågelhundar som sedan många hundra år förekommit i Europa.
Dessa kan sägas ligga mellan setter och spaniel till storlek och typ. Många av raserna blev dock inte erkända förrän under 1900-talet och flertalet,
likt stabijhoun, först efter andra världskrigets slut.
Stabyhoun har uppmärksammats alltmer, även utanför Nederländerna under de senaste decennierna. Den anses som en mycket bra jakthund för mindre arealer och är inte minst uppskattad som vänlig sällskapshund.

Helhetsintryck
Stabyhoun skall vara en kraftfullt byggd, långpälsad stående fågelhund. Till proportionerna skall den vara längre än hög. Den får varken vara för grovt eller spensligt byggd. Huden skall ligga stramt an mot kroppen. Det får varken förekomma hakpåsar eller för lösa läppar.

Begreppet ALLROUNDHUND
Stabijen, liksom övriga raser inom grupp 7, är en allround jakthund. Mångsidig jaktbrukshund avser att hunden innehar förmåga att arbeta före,
under och efter skott. Inte "bara" står för vilt utan även spåra och apportera skadat/dött vilt på land och i vatten.
Svenska Kennelklubbens presentation ev Stabyhoun, text från Köpahund.se:

Historik:
Den nederländska rasen stabijhoun hör till den ”familj” stående och stötande fågelhundar som sedan många hundra år förekommit i Europa. Dessa kan sägas ligga mellan setter och spaniel till storlek och typ. Många av raserna blev dock inte erkända förrän först efter andra världskrigets slut. Stabjhoun var med på jakt och skulle kunna simma över kanalerna för att hämta den skjutna fågeln på andra sidan. Den skulle även finna hårvilt och även apportera detta. Rasen användes till mullvadsfångare och till andra skadedjur.

Användningsområde:
Rasen ska kunna arbeta både före och efter skott. Den har en god viltfinnarförmåga och är envis i sitt arbete. Den ska stå för såväl hårvilt som fågel, resa det på kommando från föraren och därefter apportera. I vattnet arbetar den lugnt och metodiskt, samt har ett mjukt och bra apporteringsgrepp.
Rasen är en utmärkt eftersökshund, den arbetar i ett bra tempo och är noggrann. Den anses som en mycket bra jakthund för mindre arealer
och är inte minst uppskattad som vänlig sällskapshund.

Hälsa:
Höftledsdysplasi (HD) finns hos cirka 20% av de individer som röntgats. Epilepsi förekommer.

Egenskaper / Mentalitet:
Stabijhoun är samarbetsvillig, social, observant/vaksam, nyfiken och envis. Men skillnader finns förstås hos olika individer.
Den behöver en vänlig men konsekvent ägare.

Storlek och utseende:
Det är en medelstor hund med kraftig harmonisk byggnad. Den får varken vara för spenslig eller för kraftigt byggd. Huvud och uttryck ska vara ädelt. Färgen är svart, leverbrun eller orange med vita tecken. Fläckar och skimmelteckningar i det vita är tillåtet enligt rasstandarden. Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar ca 50 cm. Vikt är 20–25 kg.

Pälsvård:
Pälsen är lättskött och behöver inte trimmas eller klippas. Badas vid behov.
Övrigt:
Stabijhoun är en vänlig, social hund som har lätt att komma överens med hundar och människor. Rasens yttre skönhet får inte överskugga hundens egenskaper och användningsområden. En rätt tränad hund är en förutsättning för att få den allroundjakthund som den är.

Målande Beskrivning av Stabijhûn
Föreställ dig i ditt huvud en åker. Marken är tung av lera, när det regnar är den ännu tyngre. För varje steg du tar fastnar dina stövlar med ett sugande smackande ljud. På långt håll ser du ett byte: hare, kanin eller fågel -välj själv. Det är en dimmig dag och mycket fuktigt. Du vandrar där i betfältet, din hund går bredvid dig - och där! En and! Du skjuter fågeln, den faller ner på andra sidan floden långt ifrån dig (du är en dålig skytt). I det här fallet behöver du en hund med kraftiga ben och rejäla muskler, en hund med stora tassar och brett bröst. Hunden skall med lätthet kunna springa över fältet, simma över floden och sist men inte minst: klättra upp och ner för de branta flodbankarna och ta sig tillbaka samma väg. Hunden skall också ha ett skarpt spårsinne så att den kan hitta din kvällsmat!
- Vem behöver elegans??? Det kommer inte att fylla din mage.

Stora tassar och ett brett bröst, för att ha styrkan, orken och tillräckligt med fart för att hämta fågeln innan du blir tagen av markägaren: Du är faktiskt tjuvskytt här...
De stora tassarna behövs också för att kunna klättra upp och ner över vilken flodbank som helst! Det finns en anledning till uttrycket: Ingen bank är för brant för en stabijhûn!
Väl hemma igen, samma hund vaktar ditt hus, skyddar dina barn och håller råttor, mullvadar och sorkar borta från din mark.
Och eftersom det är en modig hund, tvekar den inte att ge sig på iller också!
Dina yngsta barn kan kela, leka och mysa med honom.
Och den förvandlas från en formidabel råttdödare till ett stort mjukt gosedjur...
Följande text är översatt från engelska till svenska
Originalförfattare: M. Bergen-Rosendal.
Kennel Livsgnistans, Anne-Lie ock Karin har fått texten, Målande Beskrivning av Stabijhûn av Marjolein.

Var vänlig respektera copyright, ©